Ostrzeżenie dla graczy online

Bezpieczeństwo | Śr, 9 Sty 2008 00:23:40 +0100 | Autor: Redakcja | Czytań: 3972

Dziesiątki tysięcy stron internetowych należących do firm z listy Fortune 500, organizacji rządowych i uczelni, zostało zainfekowanych złośliwym kodem, który stara się przechwycić dane graczy online – ostrzegają specjaliści.

Szybko rozprzestrzeniający się robak przekierowuje internautów pod adres uc8010-dot-com. Firma Computer Associates również została zainfekowana tym malware, ofiarą ataku padły również serwisy stanu Virginia, miasta Cleveland i Uniwersytetu Bostońskiego.

„Atakiem dotknięte zostały różnorakie serwisy” – twierdzi Mary Landesman z firmy ScanSafe.

Cyberprzestępcy wykorzystali do ataku nie załatany exploit w bazie SQL, opisuje Johannes Ullrich z SANS Internet Storm Center. Wstrzyknięto tam kod javascript przekierowującego nieświadomych internautów na złośliwy serwer. Ten z kolei stara się na wiele sposobów zainstalować oprogramowanie szpiegujące ułatwiające kradzież haseł z różnorakich gier online.

Domena uc8010-dot-com (nie zalecamy jej odwiedzania) została zarejestrowana pod koniec grudnia ubiegłego roku przez podmiot z Chin.

źródło: theregister.co.uk



W tej chwili nie ma jeszcze komentarzy. Możesz jednak dodać swój własny.

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować.

W dziale wiadomośći, każda zarejestrowana osoba ma możliwość dodawania swoich wiadomości. Pojawią się one w serwisie po akceptacji jednego z moderatorów. Aby zachęcić was do aktywnego udziału w rozwoju serwisu, przygotowaliśmy konkurs z nagrodami.

Top 20 news
Najaktywniejsi
1 Rellik 9640 pkt.
2 grzemach 870 pkt.
3 betaKondor 470 pkt.
4 Koras 350 pkt.
5 Localghost 140 pkt.
6 kris2005a 140 pkt.
7 elmocamp 100 pkt.
8 Tommy 100 pkt.
9 Scoti 80 pkt.
10 sevar 60 pkt.
Zobacz pełną listę